Mülakatta Elini Kolunu Nereye Koyacağını Bilemeyenlere Tavsiyeler

Mülakatta Elini Kolunu Nereye Koyacağını Bilemeyenlere Tavsiyeler
04 Eylül 2016 - 02:06 - Güncelleme: 03 Ekim 2016 - 22:22

Mülakatta Elini Kolunu Nereye Koyacağını Bilemeyenlere Tavsiyeler

KPSS’yi geçtik. ÖABT açıklandı, ondan da yeterli puanı aldık. Buraya kadar işler süper gitti. En azından mülakata çağırıldık ve bir umudumuz var…

Peki mülakatta farkında olmadan kullandığımız hatalı bir vücut dili başımıza ne işler açabilir? Her şeyi berbat edebiliriz..

Başarıyla sonuçlanması istediğimiz öğretmen mülakatlarında detaylar çok önemli bir yer tutuyor. Ellerimiz de bu detayların en büyük parçası. Asla yapmamamız gereken bir el refleksi veya hareketi mülakatın kötü geçmesine sebep olabilir.  Bu yazımda sizlere mülakat sırasında el ve kollarınızla gösterdiğiniz davranışların anlamlarını ve karşıdaki kişide bıraktığı izlenimleri paylaşacağım.

1. Avuç İçleri

Konuşmanız sırasında avuç içlerinizin dinleyicinin göreceği şekilde açık durması samimiyet ve içtenlik belirtisidir. Vücut dili uzmanları, bu pozisyondaki ellerin daima uzlaşı arayışı içerisinde olma anlamına geldiği ve karşımızdaki kişide olumlu izler bıraktığını belirtiyor.

2. Masanın Altı veya Kucak

Mülakat sırasında bir masanın önünde veya tek başına bir sandalyede oturmanız istenirse kesinlikle ellerinizi masanın altına veya kucağınıza koymayın. Bu davranış, kendine güvensizlik ve kaygı oluşturur. Sorulara verdiğiniz cevaplarda saklamaya çalıştığınız bir şeyleriniz var imajı verir.

3. Saat

Mülakat sırasında sakın saatinize bakmayın. (Bunu derslere girmeye başladığınızda bol bol yapacaksınız zaten..:) ). Saate bakma davranışı acelecilik ve hemen gitmek istiyormuş izlenimi doğurur.

4. Eller Cepte

Bu davranış, bazıları tarafından saygısızlık olarak algılanabileceği gibi asıl önemlisi sizi isteksiz ve güvenilmez biri olarak gösterir. Hele hele elinizi cebinize atıp anahtar veya bozuk para sesi duyulursa artık dışarı çıkabilirsiniz demektir.

5. Masanın Üzerinde Kapalı Pozisyon

Ellerinizi masanın üzerinde kapalı konumda bulundurmayın. Bu davranış baskın ve inatçı bir kişilik olduğunuz mesajını verir. Politikacılar bu davranışı sık sık yapar.

6. Parmaklarınızı Masada Gezdirmeyin

Bu hareket gergin olduğunuzu gösterir. Mülakata 1-0 geride başlarsınız. Ayrıca sabırsızlık ve asabiyet belirtisi olarak da algılanabilir.

7. Kollar Bağlı

Bu hareketi çok sık yaparız. Aman dikkat. Savunmacı, iletişime kapalı ve sabit fikirli olarak algılanmak istemezsiniz.

8. Abartılı El Kol Hareketleri

Bütün bu söylediklerime dikkat etmeye çalışırken el ve kol hareketleriniz de kontrol altında olsun. Abartıya kaçan el ve kol hareketleri gergin bir imaj çizer.

9. Yumruk

Komisyon üyelerini dövmeyecekseniz elinizi yumruk halinde tutmayın. Zayıf birinin güçlü görünmeye çalıştığı bir pozisyona düşersiniz.

10. Göğsünüze Koyun

Hep olumsuzluk mu? Hayır. Elinizi göğsünüze koyduğunuzda içten olduğunuzu ve anlattıklarınızın samimiyet içerdiğini hissettirirsiniz.

11. Parmak Uçları

İşte bu hareket mülakatın olmazsa olmazı… Hele hele bir masada oturuyorsanız bu hareketi mülakat sırasında mutlaka yapmalısınız, faydasını göreceksiniz. Bu davranışla, salonda kendine güveni tam bir öğretmen rüzgarı esecek.

Onur Tekin / Eğitim Yazarı

Bu yazının tüm hakları MebHaberleri.Com'a aittir. "www.mebhaberleri.com" biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum