Öğretmenler Üniversitelerde Derse Girebilecek!

Öğretmenler Üniversitelerde Derse Girebilecek!

Öğretmenler Üniversitelerde Derse Girebilecek!
28 Mayıs 2017 - 00:29

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürlüğü ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle hazırlanan ‘Zihinden Makineye Bilgisayar Bilimleri ve Disiplinler Arası Eğitim Modeli’nin tanıtımı İstanbul Bahçelievler’deki Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi’nde yapıldı. 5 pilot okulda gerçekleştirilen projenin tanıtımına MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, YEĞİTEK Genel Müdürü Bilal Tırnakçı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, ilçe milli eğitim müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Törende konuşan Müsteşar Yusuf Tekin, amaçlarının analitik düşünebilen ve disiplinler arası yaklaşabilen bir öğrenci profili ve eğitim sistemi ortaya koymak olduğunu belirtti. Tekin, projede öğretmenlerin de fikirlerine yer verilmesinin önemine değinerek şöyle konuştu:

ÖĞRETMENLERİMİZİN ÇALIŞMA SÜRELERİ 10 YILIN ÜZERİNDE

“Çocuklarımızın eğitim öğretim hayatında edindikleri bilgileri, daha analitik bir biçimde değerlendirmesini nasıl sağlayabiliriz?’ diye düşünüyoruz. Daha açık şekilde söylemek gerekirse, çocuklarımızın farklı disiplinler arasında ilişki kurmasına katkı sağlayan bir dil oluşturmaya çalışıyoruz. İnşallah, Eylül ayında 1, 5 ve 9’uncu sınıflarda başlayacak olan müfredat, bu vasıflarıyla da ön planda olacak. Bir öneriyi de değerli akademisyen dostlarıma sunmak istiyorum. Yaklaşık 4 yıldır MEB’deyim. Özellikle üniversitelerin eğitim fakültelerinde akademik çalışma yapan hocalarımızın biraz akademik kibirle hareket ederek çok öğretmen arkadaşlarımızı ve onların tecrübelerini dikkate almadıklarına şahit olduk. Öğretmenlerimiz hep kendilerine bir şeyler anlatılmasına muhtaç, bir şeyler öğretilmesi gereken kişiler değiller. Öğretmenlerimiz uzun yılların tecrübesine sahip, çok çok ender bulunan bir birikim oluşturmuş meslektaşlarımız bizim. Ben bu projede çalışan akademik heyete öğretmenlerimizin tecrübelerinden yararlanacak biçimde süreçte bulundurdukları için gerçekten samimiyetle teşekkür ediyorum. Şu anda ortalama öğretmenlerimizin çalışma süreleri 10 yılın üzerinde. Bu öğretmenlerimiz haftada ortalama 20 saatin üzerinde derse giriyorlar. Hiç sınıf görmeyen bir akademisyenden ortamı çok daha iyi biliyorlar. Keşke üniversitelerimizin eğitim fakültelerinde tecrübe paylaşımı gibi bir ders olsa biz de protokol yapsak her bölümde bir öğretmenimiz bu tecrübelerini paylaşsa. Bu da benim hayalim. Bunu YÖK Başkanımızla, rektörlerimizle de konuştum.”

HAREZMİ MODELİ HAYIRLI OLSUN

İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, modele Harezmi adını koyduklarını belirterek şöyle konuştu: “Proje zemini 5 başlıktan oluşuyor. Birinci başlık, bilgi işlemsel düşünme. İkinci başlık, programlama ve öğretim araçlarıyla bilgisayar bilimi öğretimi. Üçüncü başlık, disiplinler arası yaklaşımla bilgisayar bilimi. Dördüncü başlık, robotik ve oyun tasarımı ile bilgisayar bilimi öğretimi. Beşincisi ise sosyal bilimlerle bilgisayar bilimi öğretimi. Bu başlıklar altında yeni eğitim modelimizi hayata geçirdik. Proje isminde de zihinden makineye diye başlayan uzun bir cümle kurduk aslında, o bizim yol haritamız oldu. En nihayetinde algoritmanın kurucusu, geleneğimizde ve bilim tarihimizde önemli bir yeri olan Harezmi’nin adını koymuş olduk. Harezmi modelinin hayırlı olmasını diliyorum.”  

Konuşmaların ardından pilot uygulamaların yapıldığı beş farklı okulun öğrencilerinin hazırladığı projeleri inceleyen Müsteşar Tekin, öğrencilerle sohbet etti.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum